Co musíme jíst

Napsal Pedro (») ve čtvrtek 5. 1. 2012 v kategorii MOJE ČLÁNKY A ÚVAHY..., přečteno: 2986×
glu2c7bd6-salam.jpg

           Dnes mě zase nahrál do noty článek, v kterém udávají, co zase naše potravinářská inspekce zjistila, ale to  není nic nového pod sluncem.

     Na pulty obchodů se dostaly také uzeniny, v nichž bylo maso nahrazeno levnějším strojně odděleným separátem, tedy zbytky masa i s rozemletými kostmi.

                                             Jb313521-shutterstock-46702540

Zdroj: http://ekonomika.idnes.cz/

Jako obvykle humus, nedostatky, nesolidnost a okrádání spotřebitelů. Byli jsme zemědělská velmoc a jsme stát, který vyrábí nejkvalitnější zemědělské produkty a výrobky (proto se Západ vždy našeho zemědělství bál), byli jsme ve výrobě produktů vždy soběstační.

                   Kravy 

      Ale, co si dnes naši zpracovatelé a výrobci potravin dovolují, to je do nebe volající. Hlavním motivem je zisk a jak "ojebat" spotřebitele, tedy nás všechny, kteří musíme jíst, abychom nezahynuli hrdinnou smrtí, nebo snad ne? Jsme zemědělská velmoc, geneticky upravené plodiny zatím nepěstujeme a naši veterináři (jak jsem je neměl moc v lásce) přísně dbají, aby maso z kuřat, prasat a dobytka bylo nezávadné. Máme nejpřísnější veterinární normy v Evropě, vím velice dobře o čem mluvím. Ve slavné Unii mají takový bordel a nám budou rozkazovat, jestli mají naše špekáčky mít název špekáčky, či ne a tak dále... Co bylo s dioxiny a dalším svinstvem v produktech západní Evropy, víme všichni. Německá kuřata, holandská prasata a španělské okurky, bylo toho dost.

     Ale podívejme se, co s těmi našimi kvalitnímy produkty provedou naši zpracovatelé, upraví tyto našimi zemědělci vyrobené kvalitní produkty tak, že se nedají konzumovat. Jsou toho plné noviny. Plný net. Salámy a masné výrobky, třeba v sousedním Německu či Rakousku opravdu obsahují maximální množství masa, v médiích bylo publikováno několik testů a naši zpracovatelé dopadli daleko nejhůře.

     Naše salámy, paštiky, hamburgery, sekané a další masné výrobky, místo,aby byly například uzené, tak jsou tepelně opracované, atd. a jsou kromě vody plné "éček", náhražky nazvané drůbeží separát. Cituji:

Strojně oddělené drůbeží maso

Zdroj z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Strojně oddělené drůbeží maso (SOM), zvané též jako drůbeží separát jsou složky masa a kostí jatečně opracovaných těl drůbeže. Jedná se o zbytky, které vznikají po oddělení kvalitního masa.

Podle zpracování existují dva druhy strojově odděleného masa:

  • měkké oddělování: jedná se o oddělování měkkých tkání a kůže od koster vysokým tlakem. Výsledný produkt se používá do výrobků, jakými jsou např. sekaná, hamburgery, nugety, či salámy. Separát se přidává i do různých masových konzerv, paštik a jiných masných výrobků.
  • tvrdé oddělování: zde dochází i k drcení kostí a protlačování přes síto, přičemž kostní drť je oddělena. Vzniká jemná masová pasta, která se skládá z částic menších než 1 mm. Tento druh separátu je používán pro výrobky, které vyžadují tepelnou úpravu.

Dále cituji:

Co kupujeme? Salámy plné vody, džemy bez ovoce, šizený med, potraviny plné „Eček“

Kvalitativním požadavkům loni nevyhovovalo 15 procent kontrolovaných potravin, uvedli ve čtvrtek na tiskové konferenci zástupci Státní zemědělské a potravinářské inspekce . Předloňský výsledek nesdělili. Nejčastější problémy loni byly například s džemy, vínem, medy a salámy a dalšími masnými výrobky.

      A nakonec moje osobní zkušenost prověřená již několikrát. Za mých pobytů v nemocnicích jsme několikrát dostali k večeři vakuovaný krájený tak zvaný „Slatinský šunkový salám“. Po otevření obalu nejprve vytekla nějaká kapalina, asi voda a po nasazení brýlí, abych si přečetl návod a co to vlastně obsahuje, jsem se dočetl, že kromě vody a minima masa, obsahuje pět „éček“ škrob, mouku, dochucovadla  a další svinstva... Tak co z nás strávníků vlastně dělají. Myslím, že šéf či majitel takového podniku, který ty "sračky" vyrábí, by tyto věci „nežral", leda tak mořské plody a kaviár a šampáňo. Byl jsem zhnusen… Cituji z obalu výrobku: 

Šunkový slatinský salám KLASA           Salam

Trvanlivost: 30 dnů

Složení: Vepřové maso, voda, sůl, bramborový škrob, směs koření, laktóza, dextróza, živočišná bílkovina, emulgátor E 451, E 452, zvýrazňovač chuti E 621, antioxidant E 316, stabilizátor barviva E 250.

Druh výrobku: Masný výrobek tepelně opracovaný

     Není co dodat, jezme zeleninu, všichni nám to radí, jezme ryby, jsou na srdce, jezme ovoce atd., ale kdo na to má brát, nemám pravdu?

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Jenda z IP 217.29.14.*** | 5.1.2012 21:45
Když to čtu, a jsem na ledasco zvyklí - jako zootechnik (bývalý) jsme údajně měl za svou profesní kariéru sníst až jedno kolečko kravského hnoje) - ale toto, co dneska prodávají některé prodejny, resp. některé obchodní řetězce - no ten hnůj nám snad voněl a chutnal víc.
Ať si to každý přebere - a jak se říká, potrefená husa se vždycky ozve. Tak jsem zvědav. A vůbec....
Pedro z IP 217.29.14.*** | 5.1.2012 21:52
Jendo, už jsme něco zažili,tak mohu psát pravdu,ne?


Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel šest a jedenáct