Dnes mě zase nahrál do noty článek, v kterém udávají, co zase naše potravinářská inspekce zjistila, ale to není nic nového pod sluncem.
Na pulty obchodů se dostaly také uzeniny, v nichž bylo maso nahrazeno levnějším strojně odděleným separátem, tedy zbytky masa i s rozemletými kostmi.
Zdroj: http://ekonomika.idnes.cz/
Jako obvykle humus, nedostatky, nesolidnost a okrádání spotřebitelů. Byli jsme zemědělská velmoc a jsme stát, který vyrábí nejkvalitnější zemědělské produkty a výrobky (proto se Západ vždy našeho zemědělství bál), byli jsme ve výrobě produktů vždy soběstační.
Ale, co si dnes naši zpracovatelé a výrobci potravin dovolují, to je do nebe volající. Hlavním motivem je zisk a jak "ojebat" spotřebitele, tedy nás všechny, kteří musíme jíst, abychom nezahynuli hrdinnou smrtí, nebo snad ne? Jsme zemědělská velmoc, geneticky upravené plodiny zatím nepěstujeme a naši veterináři (jak jsem je neměl moc v lásce) přísně dbají, aby maso z kuřat, prasat a dobytka bylo nezávadné. Máme nejpřísnější veterinární normy v Evropě, vím velice dobře o čem mluvím. Ve slavné Unii mají takový bordel a nám budou rozkazovat, jestli mají naše špekáčky mít název špekáčky, či ne a tak dále... Co bylo s dioxiny a dalším svinstvem v produktech západní Evropy, víme všichni. Německá kuřata, holandská prasata a španělské okurky, bylo toho dost.
Ale podívejme se, co s těmi našimi kvalitnímy produkty provedou naši zpracovatelé, upraví tyto našimi zemědělci vyrobené kvalitní produkty tak, že se nedají konzumovat. Jsou toho plné noviny. Plný net. Salámy a masné výrobky, třeba v sousedním Německu či Rakousku opravdu obsahují maximální množství masa, v médiích bylo publikováno několik testů a naši zpracovatelé dopadli daleko nejhůře.
Naše salámy, paštiky, hamburgery, sekané a další masné výrobky, místo,aby byly například uzené, tak jsou tepelně opracované, atd. a jsou kromě vody plné "éček", náhražky nazvané drůbeží separát. Cituji:
Strojně oddělené drůbeží maso
Zdroj z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Strojně oddělené drůbeží maso (SOM), zvané též jako drůbeží separát jsou složky masa a kostí jatečně opracovaných těl drůbeže. Jedná se o zbytky, které vznikají po oddělení kvalitního masa.
Podle zpracování existují dva druhy strojově odděleného masa:
- měkké oddělování: jedná se o oddělování měkkých tkání a kůže od koster vysokým tlakem. Výsledný produkt se používá do výrobků, jakými jsou např. sekaná, hamburgery, nugety, či salámy. Separát se přidává i do různých masových konzerv, paštik a jiných masných výrobků.
- tvrdé oddělování: zde dochází i k drcení kostí a protlačování přes síto, přičemž kostní drť je oddělena. Vzniká jemná masová pasta, která se skládá z částic menších než 1 mm. Tento druh separátu je používán pro výrobky, které vyžadují tepelnou úpravu.
Dále cituji:
Co kupujeme? Salámy plné vody, džemy bez ovoce, šizený med, potraviny plné „Eček“
Kvalitativním požadavkům loni nevyhovovalo 15 procent kontrolovaných potravin, uvedli ve čtvrtek na tiskové konferenci zástupci Státní zemědělské a potravinářské inspekce . Předloňský výsledek nesdělili. Nejčastější problémy loni byly například s džemy, vínem, medy a salámy a dalšími masnými výrobky.
A nakonec moje osobní zkušenost prověřená již několikrát. Za mých pobytů v nemocnicích jsme několikrát dostali k večeři vakuovaný krájený tak zvaný „Slatinský šunkový salám“. Po otevření obalu nejprve vytekla nějaká kapalina, asi voda a po nasazení brýlí, abych si přečetl návod a co to vlastně obsahuje, jsem se dočetl, že kromě vody a minima masa, obsahuje pět „éček“ škrob, mouku, dochucovadla a další svinstva... Tak co z nás strávníků vlastně dělají. Myslím, že šéf či majitel takového podniku, který ty "sračky" vyrábí, by tyto věci „nežral", leda tak mořské plody a kaviár a šampáňo. Byl jsem zhnusen… Cituji z obalu výrobku:
Trvanlivost: 30 dnů
Složení: Vepřové maso, voda, sůl, bramborový škrob, směs koření, laktóza, dextróza, živočišná bílkovina, emulgátor E 451, E 452, zvýrazňovač chuti E 621, antioxidant E 316, stabilizátor barviva E 250.
Druh výrobku: Masný výrobek tepelně opracovaný