Mám rád zeleninu a rajčata ze všeho nejvíce, ale z mých starých článků víte, nic nového pod sluncem. Pěstování se věnuji celý život. Je to nejlepší druh zeleniny, pro svoji chuť, a všechny pozitivní vlastnosti, které mají na naše zdraví vliv a ne malý. Viz něco z webu...
Lykopen z rajčat chrání srdce
Lidé, kteří jedí hodně rajčat, totiž méně trpí srdečními chorobami a mrtvicí. Lékaři doporučují jako nejzdravější způsob stravování tzv. středomořskou dietu, v níž jsou rajčata jednou z hlavních složek.Obsahují lykopen, látku, která se vyskytuje ve slupkách zralých plodů. Jde o velmi silný antioxidant - pohlcuje volné radikály, které ničí buňky. Ukázalo se také, že právě lykopen je schopen odstranit z krve takřka všechny škodlivé druhy tuků již během osmi týdnů. Snižuje také hladinu cholesterolu a chrání před vznikem aterosklerózy. Výhodou je, že se lépe vstřebává po tepelné úpravě, takže zdravé jsou i rajčatové omáčky a kvalitní kečupy. Lykopeny dávají rajčatům zářivě červenou barvu, nedozrálá jsou na tyto látky chudá.
Rajská jablíčka bojují proti rakovině Když byly jeho účinky klinicky testovány, zjistilo se, že může pomoci nejen při prevenci, ale i v léčbě srdečních chorob. Vznikl dokonce i přípravek Ateronon, jehož každá pilulka obsahuje tolik lykopenu jako tři kila zralých rajčat.
Lykopen patří mezi karotenoidy, které chrání ochranné membrány tělesných buněk a spolu s ostatními látkami rajských jablek dokáže významně podpořit imunitu. Funguje tak rovněž jako prevence proti rakovině prostaty, jícnu, slinivky, prsu a dělohy.Rajčata také mají málo kalorií, ale to není jediný důvod, proč jsou mimořádně vhodná pro hubnutí. Detoxikují organismus, a tak dokáží vyplavit z těla škodlivé látky přijímané při konzumaci kávy a cigaret a také těch, které způsobují celulitidu. Prospěšné jsou i jejich antibakteriální účinky.
Snězte jich vagón i pro dobrou náladuČervený šťavnatý plod je bohatý na kyselinu listovou, jenž chybí především ženám v těhotenství. Najdeme v něm i draslík, působící vylučování vody a moči z těla, a také zinek, důležitý pro tvorbu hormonů a vazivové tkáně.Díky vysokému obsahu biotinu (vitaminu B 7) podporuje krvetvorbu a prospívá pokožce, vlasům i nehtům. Spolehnout se můžeme i na obsah vitamínů A (je nezbytný pro vývoj zubní skloviny), C (posiluje imunitu a chrání srdce) a B 3 (niacin pro osvěžující spánek).V rajčatech se dále nachází tyramin - čím jsou zralejší - tím je ho více. Tato látka, která zvyšuje hladinu cukru v krvi a krevní tlak, působí dráždivě na hladké svalstvo a dokonce zlepšuje náladu!Skeptický kolega vždy o blahodárných účincích potravin tvrdí, že by jich člověk musel sníst vagón. V létě máme možnost to s rajčaty klidně uskutečnit. http://zena.centrum.cz/zdravi/domaci-lekar/clanek.phtml?id=785242
Pěstuji je celý život, dříve, když jsem měl polovinu zahrady určenou k pěstování zeleniny, jsem je sázel na poměrně velký počet sazenic. Kdysi, už nevím, kdy to bylo, jsme měli se sousedem, za vsí propůjčenou parcelu, kde jsme pěstovali rajčata ve „velkém“, tak asi dvěstě sazenic. Vodu jsme používali z našeho kravína, tak to šlo hladce. Odměnou za naší dřinu byly plné bedny krásných plodů, které jsem pravidelně prodával ve sběrně ovoce a zeleniny ve vedlejší vesnici, podržte se tenkrát 3,- Kč za kilogram. To byl vejvar, za tu práci a starost…
Ale byl jsem mladý, plný elánu, u parcely vedla cesta úvozem rovnou na náves, tak jsem měl vždy důvod se ztratit „zadem“ do hospody na pivo. Nepozorovaně… Užíval jsem si to. Později do současnosti pěstuji pouze šest až osm sazenic v bývalém betonovém pařníku, který slouží jako jediný můj záhon. Ale o to větší péči mohu svým oblíbencům dát. Sazenice mně dodává soused, tradičně jedině starou odrůdu Start, již jsem se zmiňoval, mercedes mezi rajčaty, bez konkurence, kam se hrabou dovážené „sračky“ ze Španělska a bůh ví odkud ještě, kterými nás „krmí“ celý rok hypermarkety, rajčata bez chuti, balast…Přehnojený balast dovezený zmrzlý a v krámu vybalený, humus. Něco z mailu o dovezených rajčatech:
Hypermarketové rajče
Rajče se sklízí ještě zelené. Pak je uloženo do velkoskladů, kde je podchlazeno při teplotě do deseti stupňů. Cílem je zpomalit proces dozrávání o zhruba dva týdny a tím oddálit krajní termín ideální konzumace.
Jenže následný osud rajčete je mnohem závažnější a také méně známý. Aby byla rajčata zbavena eventuelních bakterií, projdou chlorovou koupelí. I když v ní pobudou jenom dvě minuty, přesto část této tekutiny vstřebají.
Absorpce se usnadňuje zejména tehdy, je-li na některém místě porušena slupka.
Pak přichází dvou až třítýdenní pobyt v komoře pro dozrávání. A právě v tomto ovzduší naplněném etylénovým plynem nabírá rajče, podobně jako mnohé další plody, charakteristickou barvu.
Doporučuje se, aby tato fáze zrání nepřesáhla 72 hodin, protože pak by se na plodech mohly objevit houby. Jenomže toto doporučení je velmi často porušováno, protože je třeba dosáhnout přijatelné barvy u plodů sklízených ve stále ranější fázi vývoje, čili zelenější a zelenější.
Nyní začíná kosmetická fáze celého procesu. Aby rajče vypadalo lépe a lákavěji, využívá se umělého barviva. Než se rajčata vydají na pulty obchodů, je jim do kůže vstříknuto barvivo, které jim dodá jednotný vzhled.
Ještě než se rajče dostane na náš stůl a dřív než je položeno na pult, musí projít další procedurou, voskováním. Tím se zabrání vypařování vody, scvrkávání a vráskám a dužina rajčete se uchová tak dlouho, jak je to jen možné.
Některé deriváty vosků jsou z petroleje a další mohou být pro zjemnění obohaceny mýdlem.
O tom, co jíme, rozhodujeme sami.
Fuj - a to nám dávají bez ostychu.
Já věděl, proč se plahočím, proč ohýbám hřbet na zahrádce ... ať žije zlatý venkov !!!!!!! a domácí zahrádky !!!!!!!
Tak " dobrou chuť " ....... brrrrrrrr .......
Použiji zprofanované slovo „bio“, ale absolutně nehnojím, pouze vykvašeným slepičákem a suchým kravským hnojem, který dodává moje žena z farmy kde pracuje. Později mezi rostlinami rozprostřu trávu ze sekačky jako mulč kvůli plevelům a zároveň jako další organické hnojivo. A hodně zalévat podmokem, ne na list, dvakrát postřik proti plísni a úspěch je zaručen. Dalším předpokladem rychlého růstu a bohaté sklizně je způsob výsadby sazenic, pokládám je na ležato, nechám jenom vrchol rostliny a tím sazenice zapustí daleko více kořenů. A úspěch zaručen…
Nyní jsou žně, rajčata zrají o stošest a já se mohu „užrat“…